Ystävät

Sinustako Teatteri Vantaan ystävä ja tuki?


Tervetuloa mukaan
Teatterin Ystävien yhdistykseen!


Edut, joita vuosittaisella jäsenmaksulla saat:
-edullisemmin lippuja Teatteri Vantaan esityksiin sekä erikoistarjouksia valikoituihin esityksiin
-mahdollisuuden osallistua yhdistyksen ohjelmallisiin jäseniltoihin, joiden teema vaihtelee vuodenajan ja teatterin ohjelman mukaan
-osallistua yhdistyksen kokouksiin ja toiminnan kehittämiseen, sillä ideat ovat aina tervetulleita
-Teatteri Vantaan esitteen suoraan kotiisi
-lippujen toimituksen postimaksutta kotiin

Lisätietoa:
puh. 09 836 1919
silkkisali@teatterivantaa.fi

Vuosimaksu 25e.
Tilinro: FI23 1504 3000 1007 87

Liityn Teatteri kehä III:n ystäväksi.
Liittyminen käy kätevästi allaolevalla lomakkeella
tai postitse:
Teatteri Vantaa/Teatterin Ystävät
Tikkurilantie 44
01300 Vantaa

Ystävällisin terveisin
Teatteri Kehä III:n ystävät


----------------------------------

Puheenjohtaja Matti Lahtisen puhe Ystävien 20-vuotisjuhlassa

Teatteri Vantaan tukiyhdistykseksi perustettu Ystävät-yhdistys täytti 20 vuotta 27.1.2016. Yhdistyksen virallinen nimi on edelleen Teatteri Kehä III:n Ystävät ry teatterin perustamisajankohdan nimen mukaisesti. Teatteri on sen jälkeen muuttanut nimeään, mutta Ystävät-yhdistys on pitänyt nimensä senkin vuoksi, että yhdistys on tehnyt kahvilatoimintaan liittyviä taloudellisia sopimuksia perustetun tukiyhdistyksen nimellä. Ja liittyyhän nimeen myös nostalgisia muistoja.

Tukiyhdistyksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Silkkisali vuoden 1995 syksyllä avattiin teatterin omana salina ja näyttämönä. Idea yhdistyksen perustamisesta syntyi yllättäen Vantaan kaupungintalolla. 

Minä olin näihin aikoihin kaupunginhallituksen valitsemana edustajana teatterin hallituksessa ja sovin tarpeen mukaan teatterilaisten tapaamisia mm. kaupunginjohtajan kanssa. Olimme jälleen kerran Anne Nielsenin, Matti Pasasen ja Paula Huovisen kanssa keskustelemassa Silkkisalin kunnostamisesta ja muista teatterin asioista silloisen kaupunginjohtajan Pirjo Ala-Kapeen kanssa. Tämän keskustelun yhteydessä kaupunginjohtaja ehdotti, että perustakaa teatterille tukiyhdistys.

Monissa keskusteluissa ja käytännön toimissa oli selkeästi käynyt ilmi, että kaupunginjohtaja Pirjo Ala-Kapee halusi auttaa teatterin pyrkimyksiä kehittyä vantaalaisena ammattiteatterina. Samoja periaatteita noudatti hänen seuraajansa, kaupunginjohtaja Erkki Rantala, jonka tuki teatterille oli myös merkittävä.

Ratkaiseva keskustelu tukiyhdistyksen perustamisesta käytiin vuoden 1995 joulukuussa. Asiat etenivät sen jälkeen nopeasti. Kirjoitin yhdistykselle mallisäännöt, jotka tarkistettiin kaupungin lakimiesosastolla, ja perustava kokous pidettiin 27.1.1996 Silkkisalissa.

Perustavan kokouksen koollekutsujana oli kaupunginjohtaja, joka toimi myös perustavan kokouksen puheenjohtajana. Perustava kokous oli teatterimainen, sillä ennen varsinaiskokousta saatiin seurata teatterin uutuusnäytelmän Clara S:n avointa harjoitusta.

Minut valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi. Perustamisasiakirjan ensimmäisenä allekirjoittajana oli kaupunginjohtaja Pirjo Ala-Kapee.

Ystävät-yhdistyksen sääntöjen 2. pykälässä määrätään yhdistyksen toiminnan tarkoitus. Siinä sanotaan näin: ”Yhdistyksen tarkoituksena on koota yhteen teatterin ystäviä, tukea toiminnallisesti ja taloudellisesti Teatteri Kehä III:n (nimenmuutoksen jälkeen Teatteri Vantaan) toimintaa sekä edistää teatteritietoutta ja yleisökasvatusta Vantaan kaupungissa ja huolehtia Teatteri Kehä III:n toimintaedellytyksistä.”

Ystävät-yhdistys alkoi toimia sääntöjen määräämällä tavalla. Se etsi yhdessä teatterin kanssa sille sponsoreita ja järjesti mm. tukikampanjan, jolla kerättiin rahalahjoittajia teatterille myymällä nimilaattoja, jotka kiinnitettiin sisäänkäyntiaulan seinään. Ystävät otti hoitaakseen teatterin kahvilan toiminnan neuvottelemalla ja allekirjoittamalla siihen liittyvät sopimukset viranomaisten kanssa. Kahvilatoimintaa pyöritettiin pitkään talkoovoimin, kunnes siihen löydettiin parempi ratkaisu eli Tarja.

Tukikampanjoiden ja kahvilatoiminnan tuloilla Ystävät oli hankkimassa teatterille Silkkisaliin mm. katsomorakenteet, jotka ovat edelleen käytössä. Lisäkatsomo on rakennettu jälkeenpäin. Sen rakensi Ystävien jäsen, edesmennyt Erkki Lehtinen, joka oli pitkään tuttu näky myös näytösten ovimiehenä.

Vuoden 2000 vuosikokouksessa jätin yhdistyksen puheenjohtajuuden lisääntyneidenluottamustoimien vuoksi ja siirryin rivijäseneksi. Ulkopuolisen silmin katsottuna toiminta jatkui samaan tapaan vilkkaana.

Olin mukana edelleen kutsuttuna ulkojäsenenä teatterin hallituksessa. Hiljalleen sen kokouksissa alkoi kuulua huolestuttavia viestejä Ystävien toimintaperiaatteiden muuttumisesta. Ne olivat jopa yhdistyksen sääntöjen 2. pykälän vastaisia.

Yhdistys ei enää toiminut teatterin tukena. Se keräsi edelleen tuloja, mutta ne käytettiin suurelta osin muuhun kuin teatterin tukemiseen. Syntyi entistä enemmän ristiriitoja yhdistyksen ja teatterin välille. Ystävät-yhdistys halusi puuttua jopa teatterin ohjelmistovalintoihin. Se eli itseään ei teatteria varten.


Lopulta asiat kärjistyivät niin pahoiksi, että Ystävät-yhdistyksen hallitus päätti lakkauttaa oman yhdistyksensä. Sitä varten kutsuttiin koolle ylimääräinen kokous 1.8.2006. Tässä kokouksessa oli tarkoitus tehdä yhdistyksen lopettamispäätös.

Silloisen hallituksen valmistelema lopettamispäätös tehtiinkin. Kokoukseen oli onneksi tullut riittävästi päätöstä vastustavia henkilöitä. Kun lopettamispäätös tehtiin, minä tein vastaesityksen, että yhdistystä ei lakkauteta. Kokouksessa oli mukana mm. Vantaan kaupungin entinen kaupunginjohtaja Erkki Rantala, joka kannatti esitystäni. Olen vakuuttunut siitä, että hänen arvovaltansa ja myönteinen esiintymisensä teatterin puolesta oli ratkaiseva, kun asiasta äänestettiin.

Ystävät-yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Tarmo Parviainen. Samalla uudistettiin yhdistyksen koko hallitus. Tämän jälkeen yhdistys on palannut toteuttamaan sille säännöissä määrättyä selkeää teatteria tukevaa linjaa. Vuonna 2011 Tarmolla puolestaan työkiireet lisääntyivät niin paljon, että hän joutui jättämään puheenjohtajan tehtävät. Silloin minut valittiin uudelleen Ystävät-yhdistyksen puheenjohtajaksi.

Ystävien tuki teatterille on vuoden 2006 jälkeen ollut niin merkittävä, että siitä kannattaa olla ylpeitä.


 

Liityn Teatteri kehä III:n ystäväksi